Beneficiile consumului de carbohidrați

Atunci când ne gândim la carbohidrați, ne gândim la un potențial dăunător, care ne va distruge ”dieta” pe care încercăm cu atât de multă ardoare să o ținem. Fiind un termen aflat pe buzele tuturor atunci când vine vorba de nutriție, a ajuns să fie blamat și privit cu conotații negative. La un simplu search pe google ”Are carbohydrates bad for you?” vom găsi 75.600.000 de rezultate!

Totuși, eu sunt aici să va transmit faptul că nu este așa, carbohidrații fac și vor face parte dintr-o alimentație sănătoasă, fiind unul dintre cei 3 macronutrienți esențiali din alimentația noastră indiferent cât de mult ne-am feri sau ne-ar fi frică de ei.

Ce sunt carbohidrații?

Carbohidrații sau glucidele sunt, de fapt, molecule de zahăr. Alături de proteine și grăsimi, carbohidrații sunt unul dintre cei trei nutrienți principali care se găsesc în alimente și băuturi. Ei fac parte de categoria nutrienților esențiali, prin prisma faptului că organismul nostru nu îi poate produce singur și astfel avem nevoie să îi luăm din alimente.

Corpul nostru descompune orice carbohidrați am mânca, în glucoză. Glucoza sau zahărul din sânge este principala sursă de energie pentru celulele, țesuturile și organele corpului nostru. Astfel că, fără carbohidrați în alimentația noastră ne va fi mai greu să ne păstrăm nivelul de energie ridicat. Carbohidrații furnizează combustibil pentru sistemul nervos central și energie pentru mușchii noștri. De asemenea, împiedică utilizarea proteinelor ca sursă de energie și permit metabolismul grăsimilor.

Hmm...interesant nu-i așa? Abonează-te la newsletter pentru mai multe articole!

Nu toți carbohidrații sunt la fel

Totuși, calitatea carbohidraților este importantă; unele tipuri de alimente bogate în carbohidrați sunt mai sănătoase decât altele și pe acestea ar trebui să le consumăm cu regularitate:

Carbohidrații integrali sunt cele mai sănătoase surse de carbohidrați. Aceștia mai sunt cunoscuți drept carbohidrați buni și se găsesc în cereale integrale (pâine integrală, orez integral, paste integrale, cartofi, porumb etc.), legume, fructe și leguminoase neprocesate sau minim procesate. Acestea promovează sănătatea prin furnizarea de vitamine, minerale, fibre și o serie de fitonutrienți importanți.
Sursele mai puțin sănătoase de carbohidrați includ carbohidrații simpli, și anume pâinea albă, făina albă, produsele de patiserie, sucurile și alte alimente foarte procesate sau rafinate (biscuiți, prăjituri, napolitane, dulciuri etc.). Aceste produse conțin carbohidrați ușor de digerat care, în exces, pot contribui la creșterea în greutate și pot conduce la diabet și boli cardiovasculare.

Și totuși, câți carbohidrați să mâncăm?

Dintre toți macronutrienții, carbohidrații ar trebui să acopere între 45-60% din alimentația noastră, deci, în cantitatea cea mai mare. Dacă consumăm aproximativ 2000 de calorii pe zi, între 900-1300 de calorii ar trebui să provină din carbohidrați. Transformat în grame ar
însemna undeva la 225 și 325g de carbohidrați pe zi.

Acest lucru este dificil de urmărit, astfel că există și o soluție mai simplă: urmărește modelul farfuriei sănătoase. Încearcă să umpli jumătate de farfurie cu legume, un sfert cu alimente bogate în proteine și sfertul rămas cu alimente bogate în carbohidrați. În felul acesta te asiguri că nu îi vei omite din alimentația ta!

Sănătatea se câștigă progresiv. Începe cu nutriția!

O reducere de “Bine ai venit” în comunitatea HealthU

Abonează-te la newsletter și primești 15% reducere la prima comandă pe site-ul nostru. 

Codul de reducere este valabil la prima comandă, urmând ca imediat ce ești parte din comunitatea HealthU să primești alte facilități unice și personalizate.
Codul nu poate fi cumulat în cazul în care sunt active alte promoții sau campanii de reduceri în coș.
Pentru a beneficia de reducere, codul trebuie introdus la finalizarea comenzi.
Prin transmiterea datelor esti de acord cu politica de confidentialitate