Ce nu știai despre alcool

Iulia Hădărean, nutriționist-dietetician

Temperaturile au crescut, deja este vară în toată regula și ne pregătim de vacanță. Cu siguranță în meniul multora dintre noi, vara, se află băuturile ce conțin alcool, și anume bere, vin, diferite cocktail-uri cu gheață și multe altele. Parcă statul la terasă sau întâlnirile cu prietenii nu sunt la fel vara, fără o băutură cu alcool lângă.

          Când începem să intrăm în discuția despre alcool, situația poate deveni ușor ezitantă: ”un pahar nu ar face mare rău”,  ”se recomandă un pahar de vin pe zi”, ”este rău doar pentru cei ce consumă cantități mari” și multe altele, dar știm că alcoolul nu este sănătos!

Dar cum rămâne cu impactul consumului de alcool în societate sau al unui aport moderat de alcool? Alcoolul face parte din dieta noastră sau riscul pe care îl prezintă depășește orice beneficii care ar putea fi derivate din consumul lui?

În ceea ce privește nutriția, alcoolul poate face următoarele: nu numai că este lipsit de proteine, minerale și vitamine, alcoolul de fapt inhibă absorbția și utilizarea nutrienților vitali, cum ar fi tiamina (vitamina B1), vitamina B12, acidul folic și zincul.

Mai mult, ne și seacă de energie! Odată ce alcoolul este absorbit prin stomac și intestinul subțire și în cele din urmă în celule, poate perturba echilibrul apei din celulele musculare, modificând astfel capacitatea acestora de a produce adenozintrifosfat (ATP), care este sursa de energie a mușchilor tăi.

Alcoolul nu este esențial pentru corp, noi putem funcționa foarte bine fără el. În plus, știai că fiecare gram de alcool ne oferă 7 calorii? Astfel, cu cât este mai tare alcoolul sau cu cât este mai mare cantitatea, cu atât ne va oferi mai multe calorii lipsite de nutrienți. În felul acesta, putem foarte ușor să luăm în greutate din cauza consumului lui.

Există multe studii care corelează consumul de alcool cu preferința spre alimente bogate în grăsimi, care de asemenea vin la pachet cu un conținut crescut de calorii.

Așa că, vara asta fă un switch pe alcohol-free și vei vedea că te ve simți mai bine, vei avea mai multă energie, iar greutatea ta va rămâne neschimbată!