Creșterea imunității prin intermediul alimentației?

Odată cu sezonul rece, apar diferitele probleme de sănătate cauzate de imunitatea scăzută. Un aport alimentar echilibrat, plin de nutrienți și vitamine, reușește să echilibreze buna funcționare a sistemului imunitar.

Dacă alimentația noastră este colorată, diversificată, putem considera că avem o nutriție “vie”. Câteva exemple potrivite pe care ar trebui să le integrăm în alimentația  noastră sunt: fructele și legumele, iaurturile, nucile și semințele și nu în ultimul rând, leguminoasele și carnea gătită corespunzător.

În ciuda faptului că în sezonul rece avem accesibilitate la mult mai puține produse proaspete (în special fructele și legume) este recomandat să profităm de tot ceea ce ne oferă fiecare sezon în parte.

Încă din trecut, ne amintim de la bunicii noștri, că încercau să își facă provizii pentru sezonul rece prin congelarea diferitelor fructe și legume. Prin congelare, sunt păstrate pâna la 70% din proprietățile nutritive ale unui aliment.

Principalul mecanism de apărare al organismului împotriva bolilor este sistemul imunitar, care are capacitatea de a identifica și de a memora agenții nocivi, aceștia din urmă fiind “omorâți” cu ajutorul anticorpilor.

Din păcate, majoritatea populației alege alimente care scad imunitatea prin conținutului lor scăzut în nutrienți. Acestea sunt de obicei alimentele procesate, fastfood-ul, dulciurile, snacksurile, uleiurile procesate, la care se mai adaugă de cele mai multe ori și stresul pe care îl avem zilnic.

Hmm...interesant nu-i așa? Abonează-te la newsletter pentru mai multe articole!

Iată câteva sfaturi pentru a crește imunitatea:

• Adoptă un stil de viață echilibrat cu o dietă cât mai variată care să conțină toate grupele alimentare. Alimente care cresc direct imunitatea sunt: fructe și legume cât mai intens colorate (datorită conținutului lor în antioxidanți), lactatele ( în special chefirul, acesta reface flora bacteriană din tractul digestiv), peștele (datorită conținutului său de omega 3 cu efect antiinflamator), carbohidrații întegrali, semințele și nucile (conțin uleiuri vegetale care ajută la reglarea valorilor de HDL).

• Consumă fructe și legume zilnic în stare crudă sau ușor gătite

• Încearcă să faci mișcare ori de câte ori este posibil. Poate reușești să faci activitate fizică regulată 2-3-4 ori pe săptămână.

• Dormi suficient: somnul și imunitatea sunt strâns legate. De aceea, o persoană care nu se odihnește suficient are șanse mai mari să se îmbolnăvească, decât una care doarme 6-7-8 ore sau mai mult pe noapte. Acesta este și motivul pentru care, atunci când ești răcit, este recomandat să dormi cât mai mult, pentru a permite sistemului imunitar să se întărească în mod natural și să lupte împotriva bolii.

• Hidratează-te corespunzător: deshidratarea cauzează dureri de cap și îngreunează performanțele fizice, concentrarea, digestia și funcționarea inimii și a rinichilor, iar aceste complicații cresc șansele de a te îmbolnăvi. Prin urmare, pentru a preveni să te deshidratezi, trebuie să consumi suficient de multe lichide, apa fiind cea mai recomandată.

• Redu, pe cât posibil, nivelul de stres. Ameliorarea stresului și a anxietății este esențială pentru un sistem imunitar puternic. Dacă zilnic ai factori stresanți în jurul tău, organismul este obligat să răspundă pentru a depăși acele stări tensionate, ceea ce produce inflamație și dezechilibru celular. Depășirea momentelor stresante se poate face prin activități care îți aduc bucurie și te relaxează, cum ar fi citirea unei cărți, plimbarea în parc, petrecerea timpului cu familia sau prietenii.

Așadar, reține că este foarte important să adopți un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, care te protejează de răceală, gripă și alte boli. Dacă ești o persoană cu un program încărcat și nu ai timp să faci alegeri potrivite mereu, apelează la specialiști în domeniu care te pot ajuta.

HealthU este conceptul care îmbină atât alimentația diversificată, ține mult la calitatea produselor și oferă meniuri calculate și gândite de către un nutriționist avizat în acest sens.


Sănătatea se câștigă progresiv. Începe cu nutriția!

O reducere de “Bine ai venit” în comunitatea HealthU

Abonează-te la newsletter și primești 15% reducere la prima comandă pe site-ul nostru. 

Codul de reducere este valabil la prima comandă, urmând ca imediat ce ești parte din comunitatea HealthU să primești alte facilități unice și personalizate.
Codul nu poate fi cumulat în cazul în care sunt active alte promoții sau campanii de reduceri în coș.
Pentru a beneficia de reducere, codul trebuie introdus la finalizarea comenzi.
Prin transmiterea datelor esti de acord cu politica de confidentialitate