Cum ajungem ne dăm peste cap metabolismul?

Te chinui de ceva timp să ai grijă ce mănânci sau să scazi în greutate și totuși, parcă nimic nu se schimbă. Greutatea ta este tot acolo, senzația de balonare tot prezentă și orice încercare ai face pare să nu îți aducă niciun rezultat.

Te-ai gândit să dai vina pe metabolism? Ai fi vrut să poți spune că nu te-a înzestrat natura sau geneticul cu un metabolism de invidiat, că orice ai face el este de vină, am dreptate?

Nu putem da vina pe funcționalitatea metabolismului în decursul vieții, ci pe ceea ce facem noi cu el: cum îl tratăm și cum îl gestionăm. În principiu, toți ne naștem cu un metabolism care funcționează la rate absolut normale în decursul vieții, care își face treaba, doar că la un moment dat intervenim și reușim să îl dezechilibrăm printr-o intervenție personală. 

Hmm...interesant nu-i așa? Abonează-te la newsletter pentru mai multe articole!

Metabolismul nostru este de fapt, numărul de calorii pe care corpul nostru îl arde în fiecare zi, pentru a-și întreține funcțiile. Faptul că ne bate inima, ne funcționează plămânii și rinichii, toate aceste procese consumă un anumit număr de calorii. În plus, activitatea fizică de asemenea ne influențează această rată metabolică și numărul de calorii arse. Persoanele sedentare vor arde mai puține calorii decât cele care sunt obișnuite să aibă activitate fizică regulată. 

Și totuși, cum se face că unii dintre noi par să nu mai ardă nimic?

Nu mănânci suficient

Știai că există un număr minim de calorii de care corpul nostru are mare nevoie pentru a-și întreține funcțiile vitale? Acesta se numește metabolism bazal și poate varia de la persoană la persoană în funcție de vârstă, sex, înălțime și compoziția corporală. O persoană mai înaltă și cu mai multă masă musculară va avea nevoie de ceva mai multe calorii pentru a se intreține, decât o persoană scundă, și poate cu o vârstă mai înaintată.

Dacă nu se consumă acest număr minim de calorii, corpul va începe să folosească masa musculară pe post de energie și astfel, metabolismul va încetini și se va ajunge la a arde un număr tot mai mic. În felul acesta, a mânca prea puțin poate conduce la dezechilibre metabolice pe termen lung.

Ai ținut toate dietele din lume

Începând din adolescență, până la maturitate, viața ta a fost marcată de câte o dietă nou apărută pe internet, ținută perioade lungi de timp.

90% din dietele care circulă pe internet și promit scăderi spectaculoase în greutate peste noapte, sunt diete foarte restrictive, nu îți asigură nutrienții esențiali de care are nevoie corpul tău, și bineînțeles, conțin un număr prea mic de calorii pentru a asigura o scădere în greutate echilibrată. Astfel, dietele repetate duc doar la încetinirea metabolismului și la faptul că, după o vreme, va fi foarte greu să mai scazi în greutate.

Sănătatea se câștigă progresiv. Începe cu nutriția!

Ești o persoană extrem de sedentară

Stai toată ziua la birou, nu te ridici deloc, iar după mergi acasă și te întinzi pe canapea. Nu practici niciun fel de activitate fizică, te deplasezi doar cu mașina, iar câinele tău iese singur la plimbare afară 🙂 Cam ce se poate întâmpla rău?

Suntem mai sedentari ca niciodată, problemele legate de articulații apar la o vârstă tot mai fragedă, iar corpul nostru se obișnuiește să ardă tot mai puține calorii, datorită faptului că că nu îl mai stimulăm cu nimic.

Așadar, dacă îți dorești un metabolism perfect funcțional și să te simți bine, nu mai ține diete minune, alimentează-te suficient și ieși la mișcare. Îți promit că va da rezultate!

O reducere de “Bine ai venit” în comunitatea HealthU

Abonează-te la newsletter și primești 15% reducere la prima comandă pe site-ul nostru. 

Codul de reducere este valabil la prima comandă, urmând ca imediat ce ești parte din comunitatea HealthU să primești alte facilități unice și personalizate.
Codul nu poate fi cumulat în cazul în care sunt active alte promoții sau campanii de reduceri în coș.
Pentru a beneficia de reducere, codul trebuie introdus la finalizarea comenzi.
Prin transmiterea datelor esti de acord cu politica de confidentialitate