Deziluzia detox

Observ în ultima vreme o creştere semnificativă a reclamelor la aşa-zisele produse de “detoxifiere”, rafturile magazinelor fiind pline de ceaiuri care mai de care mai curăţătoare de colon, sucuri, diete, pastile, kituri, plasturi, băi pentru picioare şi da, fonduri de ten, rezultând faptul că există o cerere tot mai mare pentru aceste produse. Pe scurt, industria produselor detox a luat un termen medical şi l-a transformat într-o strategie de marketing. În medicina adevărată, detoxifierea se foloseşte pentru a trata nivelele crescute de droguri, diferite medicamente, alcool sau otrăvuri, cum ar fi metalele grele, care amenință sănătatea. Procedura se efectuează numai în unităţi spitaliceşti, sub strictă supraveghere medicală şi în niciun caz cu produse luate de pe rafturile unei farmacii naturiste.

Oamenii au fost atraşi cu uşurinţă de aceste produse ce promit curăţarea intestinelor, eliminarea tuturor toxinelor, ba chiar şi pierderea spectaculoasă în greutate pentru că e foarte uşor să credem că suntem întoxicaţi zi de zi, iar corpul nostru stă să explodeze de atâtea toxine dacă nu îl curăţăm cu nişte sucuri. Se prezintă şi câteva simptome apărute în urma acestor toxine: oboseală, dificultăţi de concentrare, dureri de cap etc., care s-ar potrivi oricărui om, dar şi câte un termen terifiant: cancer!! 

De cele mai multe ori persoanele care au încredere în aceste remedii minune de eliminare a toxinelor au impresia și că au liber la tot felul de mâncăruri nesănătoase, snacks-uri și băuturi pline de chimicale doar pentru că vor urma să țină o cură de detox.

Această concepție este total greșită, organismul având nevoie de substanțe nutritive care să întrețină funcțiile acestuia la un nivel optim, fără a-i îngreuna în vreun fel procesele.

Hmm...interesant nu-i așa? Abonează-te la newsletter pentru mai multe articole!

Pentru a fi consumatori inteligenți, trebuie să înţelegem că am fost şi suntem expuşi constant la toxine (poluare, fum de ţigară, mâncare nesănătoasă, alcool). Prezenţa acestora în corp nu prezintă pericole decât dacă nivelele cresc la cote alarmante, fapt ce nu se întâmplă dacă avem un ficat sau rinichi funcţionabili. Astfel, corpul nostru se detoxifică zilnic, singur!! prin intermediul ficatului şi al rinichilor, fără a avea nevoie de ajutor din partea acestor produse revoluţionare. 

Un lucru în plus ce merită atenţia noastră e faptul că toate aceste produse îşi garantează eficacitatea în ale toxinelor, dar niciunul nu precizează exact ce fel de toxine, denumirea lor sau asocierea lor cu exemple clare de afecţiuni (de ex. arsenic – cancerigen, mercur – afectarea sistemului nervos), lucru ce le scade substanţial credibilitatea.
Să facem cunoştinţă cu colonul! Multe dintre aceste produse promovează curăţarea colonului de toxine. Faptul că alimentele ar putea sta ani de zile în colon şi putrezesc, rezultând aşa-zisa placă mucoidală nu are niciun fel de suport ştiinţific. Colonul este un organ viu, funcţional, alimentele se deplasează în el inclusiv împotriva gravitaţiei (colonul ascendent) şi se elimină în 24-72 ore. 

Nu există justificare fiziologică care să susţină existenţa unor reziduuri de materii care stagnează ani de zile în colon, nu există studii ştiinţifice care să demonstreze faptul că o cură cu sucuri de 7 zile, un plasture minune sau o baie la picioare va elimina toxinele, acestă practică nu este susţinută de cadrele medicale. Nu vă lasaţi păcăliţi de orice apare nou pe piaţă, acest lucru nu însemnă ca este revoluţionar sau ajută în vreun fel.

Și mai mult, nu neglijați mâncatul sănătos doar pentru că auziți în toate părțile despre cure de detoxifiere care curăță organismul de tot ce ați asimilat și nu e bun. Un standard de viață sănătos se menține zi de zi, nu din când în când.

Sănătatea se câștigă progresiv. Începe cu nutriția!

O reducere de “Bine ai venit” în comunitatea HealthU

Abonează-te la newsletter și primești 15% reducere la prima comandă pe site-ul nostru. 

Codul de reducere este valabil la prima comandă, urmând ca imediat ce ești parte din comunitatea HealthU să primești alte facilități unice și personalizate.
Codul nu poate fi cumulat în cazul în care sunt active alte promoții sau campanii de reduceri în coș.
Pentru a beneficia de reducere, codul trebuie introdus la finalizarea comenzi.
Prin transmiterea datelor esti de acord cu politica de confidentialitate