Retenția de apă în organism

“Câtă apă reușiți să beți?” – Cred că aceasta este cea mai frecventă întrebare pe care o primim cu toții atunci când suntem în cabinetul unui specialist medical.

Din păcate, multe patologii sau probleme de sănătate apar atunci când nu ne hidratăm corespunzător. O mare parte dintre acestea pot fi prevenite atât de simplu, doar prin aport sufiecient de apă. Cu un conținut mediu de peste 60% apă, organismul uman este un sistem complex, care trebuie menținut hidratat în fiecare zi. Sănătatea țesutului muscular, a organelor interne și a sistemului osos depinde de aportul zilnic de apă.

Câți dintre noi nu ne bucurăm că am dat jos inclusiv câteva grame atunci când ne chinuim să ajungem la kilogramele dorite? Este un moment extrem de satisfăcător și totodată motivant. Chiar si cele mai mici rezultate, de multe ori sunt stimuli pentru a continua să ajungi la obiectivul propus. Din păcate, de cele mai multe ori, mulți dintre noi renunță mult prea repede datorită lipsei de timp și lipsei rezultatelor.

Consumând apă suficientă, reușim să scăpăm de 2-3 kilograme din greutatea noastră!

Cum putem să avem rezultate mai evidente? Consumând cantitatea optimă de apă! Da, organismul va începe să piardă din totalul de kilograme dacă noi vom reuși să ajungem la aportul de lichide recomandat. Atunci când slăbim, organismul nostru pierde atât grăsime și apă, cât și masă musculară. Primul lucru pe care îl putem gestiona cat mai simplu este consumul de apă.
În momentul în care bem apă suficientă, vom preveni retenția de apă.

Hmm...interesant nu-i așa? Abonează-te la newsletter pentru mai multe articole!

Mulți dintre noi, facem greșeala ca atunci când avem retenție de apă, să evităm să mai consumăm apă tocmai ca să nu reținem și mai multă. Lucru care este total greșit! Dacă vom consuma apă suficientă, vom preveni retenția, deoarece vom determina circulația sanguină și vom reuși să hidratăm celulele din organismul nostru.

Când celulele nu sunt hidratate suficient, acestea, atrag prin membrana celulară molecule de grăsime, în locul celor de apă. Moleculele de grăsime intră ușor în celulă, dar ies greu din aceasta datorită structurii membranei celulare.

Motivele pentru care organismul reține apă:

– O alimentație bogată în sare;

– Temperaturi ridicate;

– Temperaturi scăzute;

– Stresul și lipsa timpului;

– Lipsa activității fizice

– Circulația sanguină deficitară;

– Consumul de cafea;

– Lipsa consumului fructelor și al legumelor;

– Diferite patologii specifice.

Ce putem face pentru a preveni sau a trata retenția de apă?


– Să fim atenți la carbohidrați
– așa vom determina organismul să apeleze la glicogen;

– Să nu mai adăugăm sare după ce mâncarea a fost gătită – vom risca să facem exces de sodium;

– Să consumăm un pahar de apă lângă CAFEA și ALCOOL – acestea sunt două diuretice care în ciuda faptului că sunt lichide, ne deshidratează;

– Să facem mișcare – cel puțin recomandarea de a merge pe jos 60 de minute într-o zi, tocmai pentru a determina circulația sanguină;

– Să consumăm cât mai multe fructe și legume proaspete și bogate în apă – astfel, vom veni cu un aport extra de apă.

Cum ne dăm seama că avem retenție de apă?

Retenția de apă determină membrele inferioare și superioare să fie “grele”. Acestea au aspect inflamator, pielea este foarte întinsă și lucioasă, iar la atingerea zonei cu degetul, rămâne o urmă.

Este firesc ca aceasta să fluctueze de la o zi la alta, de aceea, nu este deloc recomandat și sănătos pentru moral și psihic sa vă cântăriți zilnic.

Și nu uitați! Evitarea reținerii de apă nu însemnă abținerea de la consumul de apă. Dimpotrivă, eliminarea apei se face printr-o hidratare sănătoasă, susținută. Așadar, nu uitați să beți cei (minimum) 2.5 l de apă pe zi!

Sănătatea se câștigă progresiv. Începe cu nutriția!

O reducere de “Bine ai venit” în comunitatea HealthU

Abonează-te la newsletter și primești 15% reducere la prima comandă pe site-ul nostru. 

Codul de reducere este valabil la prima comandă, urmând ca imediat ce ești parte din comunitatea HealthU să primești alte facilități unice și personalizate.
Codul nu poate fi cumulat în cazul în care sunt active alte promoții sau campanii de reduceri în coș.
Pentru a beneficia de reducere, codul trebuie introdus la finalizarea comenzi.
Prin transmiterea datelor esti de acord cu politica de confidentialitate